De afgelopen decennia heeft de niet te stuiten intrede van niet lineaire belastingen bijgedragen aan een toenemende vervuiling van onze elektriciteitsnetten. En het feit dat wij in het verleden allemaal afnemer waren is ook allang passé, want de toenemende integratie van alternatieve, lokale, energieopwekking maakt ons allemaal ook leverancier. De mate van vervuiling valt onder de noemer Power Quality (PQ) en gaat ons dan ook allemaal aan. Een belangrijk onderdeel hierin is naast de betrouwbaarheid ook de mate van de harmonische vervorming en netstabiliteit.

Netvervuiling ontstaat grotendeels door de op het net aangesloten apparatuur. Dit kan zijn door geschakelde voedingen, PWM sturing van motoren, dimmers, spaarlampen en het inschakelen van hoog vermogen belastingen. Maar ook power conversie elektronica behorende bij zonne- en windenergie installaties maken de situatie er niet beter op, evenals blikseminslag en kortsluiting. De invloed van al deze netbelastingen zien we terug in de vorm van harmonische vervorming, spanningsfluctuaties en transiënten.

Aandrijfsystemen bepalen voor bijna 70% het elektriciteitsverbruik van de Nederlandse industrie. Voor een efficiëntie verbetering, met als resultaat een significante energiebesparing, is vrijwel zeker op korte termijn al succes te behalen door de huidige vervorming en instabiliteit te compenseren. Vervolgens kan voor een verdere efficiëntieslag worden gekeken naar de meer individuele componenten binnen de aandrijfsystemen.

Bekijk ook de presentatie van René Bos over dit onderwerp via deze link.

Bekijk application note

Wat onze klanten zeggen

Arnold Memelink

Arnold Memelink

ABB

"De ABB Power Grids Jumet organisatie is een innovatieve ontwikkelings- en productiefaciliteit van ABB die actieve filters en batterij-energieopslagsystemen produceert ter ondersteuning van een stabiel netwerk. Om deze systemen te testen hebben we twee Cinergia GE/EL +120kVA eplus units aangeschaft die in staat zijn om netemulatie (AC + DC) te doen, die werken als een elektronische belasting (AC +DC) en die een batterij-emulator zijn. We hebben zeer goede ondersteuning van TTMS ervaren bij het verkrijgen van deze twee Cinergia-units. Dit omvatte het organiseren van een demonstratie op locatie en het leveren van leensystemen voorafgaand aan de levering van onze uiteindelijke systemen. Op deze manier konden we zo vroeg mogelijk beginnen met testen. TTMS organiseerde ook trainingen voor de operators van de oorspronkelijke fabrikant. Dankzij deze ondersteuning konden we de eerste batterij-energie-opslagsystemen al voor de volledige levering van de Cinergia-systemen introduceren."

Universiteit van Luxemburg

Sasan Rafii-Tabrizi

Universiteit van Luxemburg

"Bij de afdeling Energie en Milieu van de Faculteit Wetenschappen, Technologie en Geneeskunde (FSTM) van de Universiteit van Luxemburg hebben we verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van groene energie die bijdragen aan de ontwikkeling van eco-steden. Als langdurige partner van onze research afdeling heeft TT&MS bewezen zelfs de meest complexe vragen op een professionele manier te kunnen beantwoorden. Ze hebben aangetoond dat ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technologie en geen enkele moeite sparen om de toepassing en zelfs de situatie ter plaatse te bekijken. De uitwisseling van ideeën was altijd erg prettig en vond snel plaats. We kijken uit naar verdere jaren van vruchtbare samenwerking."

ONZE LEVERANCIERS

© Copyright 2024 - TTMS B.V. | Privacy Policy | Algemene Voorwaarden