Introduction
Today, engineers demand dc power supplies with output characteristics that can be programmed for their ever-changing applications. Functional relationships between voltage and current, time dependent profiling, computer interfacing, higher bandwidth performance, safe remote sensing, and a host of programmable features, that were virtually impossible to implement without the programmability of today’s digital devices, are needed to meet today’s demands.
This functionallity is needed for applications like Solar Array Simulation, testing of High speed semoconductors and other applications where you would like to add digital processing.

Advantages of remote sensing
Remote sensing is used to improve the degradation of regulation which will occur at the load when the voltage drop in the connecting wires is appreciable. Normally, this feature is accomplished through the connection of sense leads connected directly to the load rather than to the output terminals of the power supply. Sometimes sensing the load voltage is not practical or possible. Long tethers, requiring heavy cables, are hard to fabricate with sense lead cables. Leadless Remote Sensing, i.e. sensing output current and raising the power supply’s output voltage can be an effective alternative to adding remote sense leads. While this might seem trivial for relatively short lead lengths, this is not the case for applications of distant load points such as ocean tethers to vehicles.

Application:
We do zoom in on one particular application in this case: Leadless Remote sensing on DC power supplies.
In some applications there are extremly long power lines which are so long that the maximum remote sense voltage levels can’t overcome the loss in the power lines.
One nice example is for instance deep see sensors with kilometers of power cable.
But you want to make sure the output voltage of your power supply is exactly what it should be at the connection of the sensors.

Technical note
MagnaPower did write an interesting technical note on leadless remote sensing.

In this example, the power supply’s output voltage is adjusted, in response to output current compensating for the voltage drop caused in the connecting leads to the load.

 

 

Wat onze klanten zeggen

Arnold Memelink

Arnold Memelink

ABB

"De ABB Power Grids Jumet organisatie is een innovatieve ontwikkelings- en productiefaciliteit van ABB die actieve filters en batterij-energieopslagsystemen produceert ter ondersteuning van een stabiel netwerk. Om deze systemen te testen hebben we twee Cinergia GE/EL +120kVA eplus units aangeschaft die in staat zijn om netemulatie (AC + DC) te doen, die werken als een elektronische belasting (AC +DC) en die een batterij-emulator zijn. We hebben zeer goede ondersteuning van TTMS ervaren bij het verkrijgen van deze twee Cinergia-units. Dit omvatte het organiseren van een demonstratie op locatie en het leveren van leensystemen voorafgaand aan de levering van onze uiteindelijke systemen. Op deze manier konden we zo vroeg mogelijk beginnen met testen. TTMS organiseerde ook trainingen voor de operators van de oorspronkelijke fabrikant. Dankzij deze ondersteuning konden we de eerste batterij-energie-opslagsystemen al voor de volledige levering van de Cinergia-systemen introduceren."

Universiteit van Luxemburg

Sasan Rafii-Tabrizi

Universiteit van Luxemburg

"Bij de afdeling Energie en Milieu van de Faculteit Wetenschappen, Technologie en Geneeskunde (FSTM) van de Universiteit van Luxemburg hebben we verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van groene energie die bijdragen aan de ontwikkeling van eco-steden. Als langdurige partner van onze research afdeling heeft TT&MS bewezen zelfs de meest complexe vragen op een professionele manier te kunnen beantwoorden. Ze hebben aangetoond dat ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technologie en geen enkele moeite sparen om de toepassing en zelfs de situatie ter plaatse te bekijken. De uitwisseling van ideeën was altijd erg prettig en vond snel plaats. We kijken uit naar verdere jaren van vruchtbare samenwerking."

ONZE LEVERANCIERS

© Copyright 2024 - TTMS B.V. | Privacy Policy | Algemene Voorwaarden