De HDMI standaard.

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface (HDMI) en is een aansluiting voor audio- en videosignalen in niet gecomprimeerde digitale vorm. HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video, zoals een computer, DVD speler, settopbox, blue-ray speler, versterker enerzijds en een compatibel scherm of beamer anderzijds.

HDMI is een niet-gecomprimeerd digitaal signaal, terwijl voorgaande signalen analoog waren. Op die manier elimineert men de analoge omzetting. In tegenstelling tot de voorganger Digital Visual Interface (DVI) ondersteunt HDMI ook geluid, en wel maximaal acht digitale audiokanalen.

De ontwikkeling van HDMI-techniek ontstond door de behoefte aan een standaard welke voorziet in audio-/videotransmissie van diverse mediabronnen.

  • Doorvoeren van video resoluties van 480i tot 1080p, afhankelijk van het bronmateriaal en de bron.
  • Kan geïntegreerd worden op televisies, dvd-spelers, blu-rayspelers, digitale decoders etc.
  • Kopieerbeveiliging genaamd HDCP als bescherming tegen illegaal kopiëren.
  • Techniek is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, wat ertoe heeft geleid dat er verschillende versies van deze aansluiting beschikbaar zijn. Al de nieuwere versies van HDMI zijn compatibel met oudere versies geïnstalleerd op oudere apparatuur, maar men zal dan geen gebruik kunnen maken van de nieuwste functies van de nieuwe HDMI-versie. Hieronder een overzicht van de functionaliteit per versie.

 

HDMI 1.0 is in december 2002 op de markt gekomen en combineert een digitaal videosignaal met een tweekanaalsaudiosignaal in één kabel. De maximale klok snelheid is 165MHz.

HDMI 1.1 brengt uitbreiding in de vorm van surround geluid zoals Dolby Digital en DTS tot wel 8 kanalen (7.1 setting).

Met HDMI 1.2 kwam extra functionalitiet in de vorm van one bit audio en CEC. Daarnaast kwam de mogelijkheid van YcbCr naast sRGB.

HDMI 1.3 bracht opnieuw een verbetering in het audiostuk, maar nu ook in het videostuk door de introductie van deep color en hogere resoluties middels de maximale klok van 225MHz.

HDMI 1.4 is sinds mei 2009 beschikbaar. Er is een groot aantal verbeterpunten doorgevoerd in HDMI 1.4, zoals hieronder beschreven:

Maximale klok snelheid van 300MHz waardoor hogere resoluties mogelijk worden

HDMI Ethernet Channel (HEC)

Audio Return Channel (ARC)

3D beelden

Met HDMI 2.0 wordt de klok frequentie verdubbeld naar 600MHz. Hierdoor wordt het mogelijk om 4k displays met 60 frames per seconde aan te sturen. HDCP 2.2 is de nieuwe digitale protection.

Door de verschillende standaarden is er ook een scala aan HDMI kabels ontstaan.

Er bestaan nu 5 types HDMI-kabels: type A (19 draden) voor thuisgebruik en type B (29 draden) voor de filmindustrie en andere professionele toepassingen. Naast deze grotere kabels zijn er ook een mini-HDMI-kabel type C en een micro-HDMI-kabel type D met beide 19 draden die bij draagbare multimedia gebruikt wordt. De laatste is de HDMI-versie voor de auto type E (19 draden), HDMI standard automotive.

In het algemeen zouden de HDMI-kabels niet langer dan 5 meter mogen zijn om geen kwaliteitsvermindering te krijgen. Vanaf HDMI 1.3 maar zeker HDMI 1.4 heb je echt High Speed kabels nodig. Zeker bij de nieuwe hoge kloksnelheden moet de lengte worden beperkt.

Je kunt maximaal zo’n 10 meter overbruggen met hoge kwaliteitskabels. Om het signaal over grotere afstanden te transporteren kunnen versterkers ingezet worden of maakt men gebruik van convertors naar bijvoorbeeld HDBaseT.

Voor HDMI Compliance test oplossingen verwijzen wij u graag naar de specifieke Compliance test pagina

Voor een compleet overzicht van de HDMI standaard verwijzen wij graag naar de HDMI standaard organisatie website. HDMI.org

 

 

Wat onze klanten zeggen

Arnold Memelink

Arnold Memelink

ABB

"De ABB Power Grids Jumet organisatie is een innovatieve ontwikkelings- en productiefaciliteit van ABB die actieve filters en batterij-energieopslagsystemen produceert ter ondersteuning van een stabiel netwerk. Om deze systemen te testen hebben we twee Cinergia GE/EL +120kVA eplus units aangeschaft die in staat zijn om netemulatie (AC + DC) te doen, die werken als een elektronische belasting (AC +DC) en die een batterij-emulator zijn. We hebben zeer goede ondersteuning van TTMS ervaren bij het verkrijgen van deze twee Cinergia-units. Dit omvatte het organiseren van een demonstratie op locatie en het leveren van leensystemen voorafgaand aan de levering van onze uiteindelijke systemen. Op deze manier konden we zo vroeg mogelijk beginnen met testen. TTMS organiseerde ook trainingen voor de operators van de oorspronkelijke fabrikant. Dankzij deze ondersteuning konden we de eerste batterij-energie-opslagsystemen al voor de volledige levering van de Cinergia-systemen introduceren."

Universiteit van Luxemburg

Sasan Rafii-Tabrizi

Universiteit van Luxemburg

"Bij de afdeling Energie en Milieu van de Faculteit Wetenschappen, Technologie en Geneeskunde (FSTM) van de Universiteit van Luxemburg hebben we verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van groene energie die bijdragen aan de ontwikkeling van eco-steden. Als langdurige partner van onze research afdeling heeft TT&MS bewezen zelfs de meest complexe vragen op een professionele manier te kunnen beantwoorden. Ze hebben aangetoond dat ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technologie en geen enkele moeite sparen om de toepassing en zelfs de situatie ter plaatse te bekijken. De uitwisseling van ideeën was altijd erg prettig en vond snel plaats. We kijken uit naar verdere jaren van vruchtbare samenwerking."

ONZE LEVERANCIERS

© Copyright 2023 - TTMS B.V. | Privacy Policy | Algemene Voorwaarden