Standaarden voor spanning en weerstand liggen aan de grondslag van de elektrische metingen. Zo vormt het Quantum-Hall-effect de grondslag voor elektrische weerstand op metrologie niveau. De Quantum-Hall standaard is internationaal erkend als de representatie van de eenheid Ohm en is de meest stabielste weerstandsstandaard. (zie ook het MI 6800A-systeem)
Het is dan ook een feit dat vele kalibratie- en kwaliteitslaboratoria beschikken over 1 of meerdere weerstand standaarden in de vorm van lucht of olie gestabiliseerde modellen. Elektrische weerstanden zijn namelijk gevoelig voor temperatuur en het is dan ook aan te bevelen deze in een geconditioneerde ruimte te beheren. Vaak wordt bij de kalibratie van weerstanden gebruik gemaakt van een weerstandsbrug.
Elektrische weerstanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende waardes, nauwkeurigheden en uitvoeringsvormen. Het bereik loopt vanaf micro Ohm tot Terra Ohm.
Zowel Ohmlab’s als IETlab hebben een grote verscheidenheid aan weerstanden. Ook combinaties van verschillende weerstandswaarden behoren tot de mogelijkheid. Een goed voorbeeld hiervan is de MHS serie of Smart resistor van Ohmlab’s. Hierbij worden een aantal nader te definiëren weerstanden ondergebracht is een temperatuur gestabiliseerde behuizing.
Bij een standaard weerstand is het temperatuur effect ook de maximaal toelaatbare stroom een belangrijke specificatie. Een stroom door de weerstand doet deze immers opwarmen. Bij de laag ohmige uitvoeringen wordt de maximaal toelaatbare stroom relatief hoger. In dit geval wordt de laag ohmige weerstand ook wel stroom shunt genoemd. Zie hiervoor ook op de pagina “stroom shunts”
Voor het meten en kalibreren van hoogspanning worden ook referentie weerstanden gebruikt in de vorm van een zogenaamde hoogspanningsdeler. Ook deze vallen onder de referentie weerstanden.