Lineaire of schakelende versterker bij PHIL

Lineaire versterkers werken in het lineaire gebied van halfgeleidercomponenten. Deze versterkers hebben normaal gesproken een goede frequentierespons van boven de 10kHz. Een nadeel van deze versterkers is dat ze vaak minder efficiënt zijn en groot in omvang. Hiermee moet rekening worden gehouden bij toepassingen met een hoog vermogen.

Schakelende versterkers werken in het verzadigingsgebied van het schakelelement. Van ontwerp zijn ze een stuk efficiënter (> 90%) en beter geschikt voor het absorberen van energie en hebben ze normaal gesproken een hogere vermogen in een compactere behuizing in vergelijking met lineaire versterkers. Een nadeel is dat ze over het algemeen een lagere bandbreedte hebben afhankelijk van de PWM-frequentie en filtering. Nieuwe ontwerpen van schakelende versterkers kunnen nu richting een bandbreedte van 5 kHz en hoger met behulp van snellere schakelelementen zoals de nieuwere SiC- en GaN-transistoren.

Het veilige werkgebied van lineaire en schakelende voedingen kunnen behoorlijk verschillen, vooral als het gaat om stroomoverbelasting. Sommige versterkers, meestal de lineaire, verbruiken extra vermogen wat zich dan weer vertaald in veel warmteafgifte. Anderen kunnen extra vermogen aan het elektriciteitsnet afleveren. Deze hoogwaardige regeneratieve versterkers zijn veel efficiënter, omdat er minder vermogen verloren gaat aan warmte.

Het selecteren van de source en sink mogelijkheden van een versterker hangt dus grotendeels af van de toepassing. Zodra deze zijn gekozen, is de volgende logische stap het selecteren van de juiste bandbreedte.

Pacific Power LMX Lineaire AC voeding
500VA – 30kVA, 600VLL, 50kHz small signal

Cinergia GE/EL vAC/DC SiC uitvoering
50kVA, 510VLL, -350Vd tot+350Vdc, 1kHz


Advies nodig? Neem contact met ons op