Het automatisch testen van batterijen, testsoftware en testsystemen

Bij het testen van de capaciteit van de batterij maar zeker ook bij het testen van de levensduur van de batterij onder bepaalde condities, is het verstandig om gebruik te maken van automatisering software. Dit zorgt voor het veilig en automatisch opslaan van de meetdata. Daarnaast betreft het ook een eenduidige test en de benodigde veiligheid met de nodige te programmeren stop criteria.

Onderstaand maken we een overzicht van de bi-directionele DC voedingen in het assortiment van TTMS met de daarbij behorende mogelijkheden voor automatisering.

Voor het testen van batterij cellen

R&S NGM202

De R&S NGM200 serie bi-directionele DC voedingen/meter van Rohde&Schwarz met één of twee kanalen. Max 20V, max 6A, max 60W per kanaal. Met interne batterij laad- en ontlaadfunctie en data logging. Een ideaal instrument voor het testen van kleine batterij cellen.

De IT-M3400 serie bi-directionele voedingen zijn er in 200W, 400W en 800W. En deze modellenreeks start met een spanningsbereik van 0-60V en een stroombereik van 0-30A.

Foto Itech IT-M3400 DC voedingen

Uniek aan de IT-M3400 ultra compacte twee kwadrant voedingen is de uitgebreide geïntegreerde test en functie voor het laden en ontladen van batterijen. Tijdens het testen kunnen beveiligingslimieten voor stroom, spanning, capaciteit en laadtijd worden ingesteld. Als deze worden overschreden stopt de voeding zijn laad- of ontlaadcyclus. Daarnaast heeft deze voeding ook een aansluiting voor een temperatuursensor zodat ook dit als voorwaarde meegenomen kan worden bij het laden en ontladen.

De QL-serie van H&H bestaat uit een reeks twee kwadrant en vier kwadrant DC voedingen in een vermogensrange van 200W tot 3600W. Bij een maximale spanning van 10V heb je dan nog een maximale stroom van 20A. Ook deze modellen kunnen worden voorzien van een temperatuurmeet optie ter beveiliging. De batterij testsoftware wordt bij deze units gratis meegeleverd.

En dan hebben we nog de 17011 serie meerkanaals batterij cel testers van de firma Chroma. Deze serie bestaat uit 8, 12 of 16 kanaals mainframes welke weer gekoppeld kunnen worden tot maximaal 48 kanalen. De spanningen lopen van 5V tot 10V en de maximale stroom is 100A per kanaal. Chroma heeft uitgebreide batterij testsoftware voor maximale test flexibiliteit en rapportage. Aansturing van bijvoorbeeld een klimaatkast is hier ook in geïntegreerd. En ook hier is het systeem uit te breiden met temperatuurmetingen.

Voor het testen van batterij modules

De bovengenoemde Itech IT-M3400 modellen zijn er ook in spanning bereiken tot 150V, 300V en 600V. Daarnaast kunt u de voedingen eenvoudig in een master/slave configuratie integreren waardoor je een uiterst flexibele opstelling hebt voor een brede range aan batterij modules tot een vermogen van 4800W en meer. De M3400 serie is tevens regeneratief bij het ontladen.

Ook bovengenoemde H&H QL-serie heeft meerdere modellen tot een 3600W en geschikt voor spanningen tot 100V.

IT6000D

De Itech IT-6000C serie is er vanaf 5kW tot 18kW en is verkrijgbaar in een spanningsreeks van 80V, 300V, 500V, 800V en 1500V. Deze units hebben net als de Itech M3400 serie een mogelijkheid om een laad- of ontlaadcycli te programmeren in de unit zelf met de nodige stop criteria. Deze units zijn regeneratief waarbij de opgenomen energie bij de ontlaadfunctie dus wordt terug geleverd aan het net.

Voor meerkanaals systemen is het weer interessant om ook naar de Chroma 17020 serie te kijken. Er zijn mogelijkheden in een spanningsreeks van 20V, 60V, 100V, 200V en 500V met 600W, 1250W en 2500W power modules. De power modules kunnen weer gecombineerd worden in systemen van 1 tot 56 kanalen. Voor hogere vermogens kunnen meerdere modules weer gecombineerd worden in een master/slave setup. De uitgebreide batterij testsoftware van Chroma maakt dit een uitermate geschikt systeem voor cycle testen van meerdere modules.

Voor het testen van batterij packs

Voor het testen van hoogvermogen batterij packs heeft Cinergia de B2C serie bi-directionele DC voedingen. De modules bestaan uit 15kW, 20kW, 30kW, 40kW, 50kW, 60kW, 80kW, 100kW, 108kW, 145kW en 160kW. Alle hebben een spanningsrange van 0-750V (800V optioneel) en een bijzonder brede stroomrange. Het grote voordeel hiervan is dat (afhankelijk van het model) vanaf bijvoorbeeld 250V al het maximale vermogen beschikbaar is. Daarnaast hebben deze units kortstondig de mogelijkheid van een piekbelasting van tweemaal het nominale vermogen.

De Cinergia modules zijn in serie of parallel te schakelen tot testsystemen van 1500V en meer als 1,2MW. Alle modules zijn overigens ook separaat te gebruiken. De Cinergia units komen met uitgebreide batterij testsoftware.

En ook van Chroma hebben we batterij pack testsystemen. Dit is de Chroma 17040-serie met een vermogen van 120kW, 180kW, 250kW of 300kW. Het spanningsbereik is van 0-1000V en het stroombereik is van 0-750A max. En uiteraard ook hier weer een uitgebreid software pakket.

Gerelateerde onderwerpen

Batterij testen.

Het testen van een batterij cel.

Het testen van een batterij module.

De veiligheid rond batterij testen.

Het testen van een batterij pack.

Wat onze klanten zeggen

Arnold Memelink

Arnold Memelink

ABB

"De ABB Power Grids Jumet organisatie is een innovatieve ontwikkelings- en productiefaciliteit van ABB die actieve filters en batterij-energieopslagsystemen produceert ter ondersteuning van een stabiel netwerk. Om deze systemen te testen hebben we twee Cinergia GE/EL +120kVA eplus units aangeschaft die in staat zijn om netemulatie (AC + DC) te doen, die werken als een elektronische belasting (AC +DC) en die een batterij-emulator zijn. We hebben zeer goede ondersteuning van TTMS ervaren bij het verkrijgen van deze twee Cinergia-units. Dit omvatte het organiseren van een demonstratie op locatie en het leveren van leensystemen voorafgaand aan de levering van onze uiteindelijke systemen. Op deze manier konden we zo vroeg mogelijk beginnen met testen. TTMS organiseerde ook trainingen voor de operators van de oorspronkelijke fabrikant. Dankzij deze ondersteuning konden we de eerste batterij-energie-opslagsystemen al voor de volledige levering van de Cinergia-systemen introduceren."

Universiteit van Luxemburg

Sasan Rafii-Tabrizi

Universiteit van Luxemburg

"Bij de afdeling Energie en Milieu van de Faculteit Wetenschappen, Technologie en Geneeskunde (FSTM) van de Universiteit van Luxemburg hebben we verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van groene energie die bijdragen aan de ontwikkeling van eco-steden. Als langdurige partner van onze research afdeling heeft TT&MS bewezen zelfs de meest complexe vragen op een professionele manier te kunnen beantwoorden. Ze hebben aangetoond dat ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technologie en geen enkele moeite sparen om de toepassing en zelfs de situatie ter plaatse te bekijken. De uitwisseling van ideeën was altijd erg prettig en vond snel plaats. We kijken uit naar verdere jaren van vruchtbare samenwerking."

ONZE LEVERANCIERS

© Copyright 2023 - TTMS B.V. | Privacy Policy | Algemene Voorwaarden