Typen Connectoren

Voor het laden van elektrische voertuigen zijn er verschillende typen connectoren (outlet, stekker, inlet). Verschillende automerken gebruiken verschillende typen connectoren. Dit is afhankelijk van de regio waar ze het meest gebruikt worden en het laden op wissel- of gelijkstroom.

Hier zijn de belangrijkste oplaadconnectoren die je internationaal kunt tegenkomen:

  1. Type 1 (SAE J1772): De Type 1-connector, ook bekend als de SAE J1772-connector, wordt vaak gebruikt in Noord-Amerika en sommige Aziatische landen. Het is een standaard voor mode 1 en mode 2 AC-opladen en heeft een 5-pins configuratie.
  2. Type 2 (IEC 62196): De Type 2 connector, ook bekend als de IEC 62196 connector of Mennekes connector, wordt veel gebruikt in Europa. Het is een standaard voor zowel mode 1 als mode 2 AC-opladen en ondersteunt een hoger oplaadvermogen vergeleken met Type 1. Type 2 connectoren hebben een 7-pins configuratie.
  3. Type 3 (IEC 62196): De Type 3 connector, gespecificeerd in IEC 62196, wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk en enkele andere Europese landen. Het is ook een AC-laadconnector en ondersteunt zowel modus 1 als modus 2 laden. Type 3-connectoren hebben een 5-pins configuratie en bieden extra veiligheidsfuncties vergeleken met Type 2.
  4. Combo 1 (SAE J1772 Combo): De Combo 1 connector, ook bekend als SAE J1772 Combo of CCS Type 1, is een gecombineerde AC en DC laadconnector die voornamelijk in Noord-Amerika wordt gebruikt. Het integreert de type 1 AC-laadconnector met extra DC-laadmogelijkheden, waardoor DC snelladen mogelijk wordt met behulp van de CCS-norm (Combined Charging System).
  5. Combo 2 (IEC 62196-3): De Combo 2-connector, ook bekend als de IEC 62196-3-connector of CCS Type 2, is een gecombineerde AC- en DC-laadconnector die vaak wordt gebruikt in Europa, Noord-Amerika en andere gebieden. Het integreert de Type 2 AC laadconnector met extra DC laadmogelijkheden, waardoor DC snelladen mogelijk wordt met behulp van de CCS (Combined Charging System) standaard.

    Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze connectoren op grote schaal worden gebruikt, er regionale variaties en specifieke implementaties van de standaarden kunnen zijn. Bovendien kunnen sommige landen of regio’s hun eigen unieke connectoren of adapters hebben om te voldoen aan lokale laadvereisten.

De Europese Commissie heeft de Mennekes Type 2 connector aangewezen als de standaard voor normaal opladen met wisselstroom tot 22kW thuis en 43kW bij openbare oplaadstations. Om de auto zowel met wissel- als gelijkstroom te kunnen opladen, is de CCS Combo 2 connector sinds 2017 de standaard. Bijna alle nieuwe elektrische auto’s zijn uitgerust met dit type connector. Gelijkstroom opladen is hierbij mogelijk tot 350kW. Om nog hogere laadcapaciteiten aan te kunnen zijn er momenteel veel ontwikkelingen op het gebied van vloeistof gekoelde CCS1 en CCS2 connectoren.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende stekkers. 


Advies nodig? Neem contact met ons op