Uni-directionele, Bi-directionele of Bipolaire versterker

Een ander belangrijke element waarmee er rekening moet worden gehouden is het selecteren van een configuratie met source en sink mogelijkheden. Een versterker met een absorberend vermogen kan veel prijziger zijn dan een standaard sourcing versterker. Afhankelijk van de toepassing moet de simulatie opstelling stroom leveren aan een belasting (bekend als sourcing) en/of om stroom kunnen absorberen (bekend als sinking). Bijvoorbeeld de energie die wordt gegenereerd door het remmen in een motor kan worden hergebruikt om zijn batterij op te laden. Ook bij micro grid toepassingen zien we dit bi-directionele concept terug waarbij overtollig opgewekte energie terug het hoofdnet van de energieleverancier wordt ingestuurd. Bij een tekort aan zelf opgewekte energie wordt er dan weer energie gevraagd van de energieleverancier.

Nog een voorbeeld zijn bi-directionele laadpunten die het aangesloten voertuig van energie voorziet op momenten dat er energie overschot is op het elektriciteitsnet. Maar bij een tekort de opgeslagen energie uit de batterij terug naar het net gaat sturen. (V2G, V2X,..). Dus als de energiestroom van een applicatie in beide richtingen moet gaan is een versterker nodig die zowel sourcing als sinking doet. Hier komen we dan uit bij bi-directionele en bipolaire of 4 kwadrant versterkers. De bi-directionele versterker is actief in kwadrant 1 en 2. De spanning blijft positief maar de stroom kan zowel positief als negatief zijn. De bipolaire versterker is actief in alle 4 kwadranten en kan zowel met positieve als negatieve spanningen en stromen overweg.


Advies nodig? Neem contact met ons op