Inductieve en capacitieve belastingen introduceren een faseverschuiving tussen de spanning en de stroom. Deze faseverschuiving, ook wel hoek verdraaiing genoemd, wordt uitgedrukt in graden en is een belangrijk aspect binnen onder andere de energie markt. In het geval van een fase verschuiving zal naast het werkelijk te leveren vermogen in VA ook het schijnbare vermogen (Var) zijn intrede doen.

Zijn spanning en stroom met elkaar in fase dan is de fase hoek 0. Dit wordt ook wel weergeven met de Power Factor. Bij 0 graden is de Pf=1 en bij 90 graden is de Pf=0.

Voor de kalibratie van Watt meters, Power analysers en Power Quality meters is dan ook een Power Kalibrator nodig waarbij ook de fase of hoe verdraaiing is in te stellen. Een goed voorbeeld hiervan is het model M133 van Meatest. Naast het generen van fase is een hoek verdraaiing ook te realiseren met behulp van een referentie capaciteit of inductie.

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de fasemeting te laten plaatsvinden met een geschikte referentie fase meter. Hiervoor kan bijvoorbeeld de PSM serie Vector voltmeters van Newtons4th worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook enkele power meters / analyzers met een 0.003 – 0.005 graden fase nauwkeurigheid waarmee een herleidbare referentie meting is uit te voeren.

Advies nodig? Neem contact met ons op