Grid emulatie

Eerst maar even een onderscheid tussen grid emulatoren en AC voedingen. Met AC voedingen kunnen we de netspanning en frequentie simuleren met een bepaald vermogen. Dit is prima als we een DUT (Device Under Test) willen testen op bijvoorbeeld de verschillende normen die er gelden voor apparatuur op ons energie net. Denk aan de IEC-61000-4-xx en IEC 61000-3-xx normen en nog vele andere.

Met de meeste AC voedingen kunnen we dit ook maar de grid emulator heeft de aanvulling dat deze ook met negatieve stromen kan werken en dus energie kan terug leveren aan het net. Uiteraard zijn hier ook weer voorwaarden aan verbonden en dat zijn eigenlijk ook gelijk de voorwaarden waar de zonnepaneel inverter aan moet voldoen.

Deze voorwaarden variëren overigens per land, zelfs binnen de Europese unie. Vandaar ook de verschillende landcodes in solar inverters.

Bij een micro grid hebben we een andere situatie. Hier wordt de spanning en frequentie niet gedicteerd door de net aansluiting maar moet de inverter zelf de juiste spanning, golfvorm en frequentie genereren. Om dit te testen is er dus andere instrumentatie nodig. Zie hiervoor Micro grid installaties.

Binnen het producten assortiment van TTMS hebben we verschillende fabrikanten met grid emulatoren. Hierbij een overzicht per leverancier:

ModelMax VI-nMax FreqMax power
CinergiaGE+ vAC295Vrms100Hz>1MVA
CinergiaGE/EL vAC295Vrms100Hz>MVA
CinergiaGE+ vAC SIC295 Vrms1.000Hz400kVA
Pacific PowerAZX440Vrms1.000Hz400kVA
ItechIT7900350Vrms150Hz960kVA
ItechIT7900P350Vrms150Hz960kVA

Eén van de testen die bij zonnepaneel inverters moet worden uitgevoerd is de anti-island test. Hierbij wordt gekeken of de inverter installatie wel binnen een bepaalde tijd uitschakelt als de gridspanning wegvalt.

Om deze test te kunnen uitvoeren moet de grid emulator zijn voorzien van een AC load functie met een RLC instelling. Alleen beide Itech modellen (IT7900 en IT7900P) hebben deze oplossing standaard voorzien.


Advies nodig? Neem contact met ons op